Steigermonteur opleiding Veiligheid steigermonteur Steigermonteur cursus

Steigerbouw cursus voor Steigermonteur

Steigerbouw cursus voor Steigermonteur

Wat houdt de rol van een steigermonteur in en wat zijn zijn taken?

Een professionele steigermonteur speelt een essentiële rol bij het installeren van steigers die onmisbaar zijn voor talrijke projecten. Deze steigers, die zijn geplaatst door bekwame monteurs, garanderen de veiligheid en ondersteuning van de werknemers op de bouwplaats, waardoor zij hun werk op hoogte efficiënt en veilig kunnen uitvoeren. De verantwoordelijkheden van de steigermonteur omvatten het volledige proces, beginnend bij de opbouw van de steiger, het voorbereiden van de werkruimte, tot aan de montage en bescherming van de voltooide steiger. De steigermonteur beschikt over de nodige expertise om steigers te plaatsen, aan te passen en te demonteren, zij het altijd onder toezicht van de eerste steigermonteur.  

Functies binnen de Steigerbouw, aangeduid als Steigerbouwer A, worden onderscheiden volgens de certificering van DNV:


Om het DNV-certificaat te behalen dat kwalificeert als steigermonteur, dient men de bijbehorende cursus te voltooien en te slagen voor het examen. Het certificaat en de bijbehorende pas zijn gedurende 5 jaar geldig. Na deze periode is het vereist om opnieuw te slagen voor zowel het theoretische als het praktische examen.

Certificering gebeurt volgens de regels en instructies van SVWOH.  

Steigerbouwers zijn hooggekwalificeerde vakmensen die in zowel Nederland als België aanzienlijk goed worden beloond.

Dit hoge salaris is te verklaren door diverse uitdagende aspecten die deze functie met zich meebrengt. Denk hierbij aan intense fysieke inspanning, werken op grote hoogtes, omgaan met strakke deadlines en werken onder wisselende weersomstandigheden. Hoewel deze factoren de baan zeker uitdagend maken, betekent het ook dat zelfs kandidaten met beperkte ervaring kunnen rekenen op een royaal salaris. Of u nu als particulier of namens uw bedrijf interesse hebt, u kunt zich inschrijven voor onze trainingen. Registratie staat ook open voor zelfstandige ondernemers (ZZP'ers) en besloten vennootschappen (Bv's).


Cursus Steigermonteur

Wilt u zich ontwikkelen tot een volwaardige steigermonteur en zoekt u naar een geschikte cursus? Schrijf u in voor de Steigermonteur Cursus bij Özel Opleidingen. Ons zorgvuldig samengestelde programma behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder veiligheidsaspecten, de juiste opbouw van steigers, technische terminologie, het interpreteren van tekeningen en het berekenen van het juiste gewicht. Onze training bereidt u grondig voor op het beroep van steigermonteur (Monteur Steigerbouw). Na succesvolle afronding van de cursus en het behalen van het examen ontvangt u een certificaat met inschrijving in het register, dat 5 jaar geldig is. Afhankelijk van uw certificering (Nederlands VCA of SCC, of Belgisch VCA DNV), wordt u ingeschreven in het cdr-register of het certcheck-register. Om te kunnen beginnen aan de opleiding tot Eerste Steigermonteur, moet het verkregen DNV-certificaat van de steigermonteur minimaal 1,5 jaar ingeschreven en geldig zijn in het register.  

Schrijf je gelijk in voor de cursus