Steigermonteur opleiding Veiligheid steigermonteur Steigermonteur cursus

De Steigerbouwmonteur Cursus: Bouw aan een Sterke en Veilige Carrière

De Steigerbouwmonteur Cursus: Bouw aan een Sterke en Veilige Carrière

De Steigerbouwmonteur Cursus: Bouw aan een Sterke en Veilige Carrière

In de bouwsector is veiligheid van het grootste belang. Steigerbouwers spelen hierbij een cruciale rol door het opzetten van veilige en stabiele steigers die essentieel zijn voor allerlei bouwprojecten. Voor wie een uitdagende en technische carrière ambieert, biedt de steigerbouwmonteur cursus een uitstekende start.


Wat is een Steigerbouwmonteur?

Een steigerbouwmonteur is een specialist die verantwoordelijk is voor het monteren en demonteren van steigers op bouwplaatsen. Deze steigers zijn noodzakelijk voor bouwvakkers om op hoogte te kunnen werken. Een steigerbouwmonteur moet daarom niet alleen technisch vaardig zijn, maar ook een scherp oog voor veiligheid hebben.


Waarom een Steigerbouwmonteur Cursus Volgen?

De bouw van steigers is een vak apart dat om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Een cursus tot steigerbouwmonteur biedt uitgebreide training en certificering, waardoor je:

 1. Veiligheidsbewustzijn Vergroot: Veiligheid staat voorop in de bouw. De cursus leert je om veilige werkmethoden toe te passen en risico's te minimaliseren.
 2. Technische Vaardigheden Ontwikkelt: Je leert alles over de verschillende soorten steigers, materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het monteren van steigers.
 3. Carrièremogelijkheden Vergroot: Met een certificaat op zak ben je aantrekkelijker voor werkgevers en kun je vaak direct aan de slag in de bouwsector.


Inhoud van de Steigerbouwmonteur Cursus

De cursus tot steigerbouwmonteur is praktisch van aard en richt zich op de essentiële aspecten van het vak. De belangrijkste onderdelen van de cursus zijn:

 1. Veiligheid en Wetgeving: Inzicht in de veiligheidsvoorschriften en wettelijke eisen die gelden voor steigerbouw.
 2. Materialen en Gereedschappen: Kennis over de verschillende materialen en gereedschappen die worden gebruikt in de steigerbouw.
 3. Opbouw en Afbouw van Steigers: Praktische training in het opzetten en afbreken van diverse soorten steigers, zoals rolsteigers, hangsteigers en systeemsteigers.
 4. Inspectie en Onderhoud: Hoe je steigers inspecteert op veiligheid en onderhoud uitvoert om de levensduur van de materialen te verlengen.
 5. Samenwerken op de Bouwplaats: Het belang van teamwork en effectieve communicatie met collega's en andere bouwprofessionals.


Certificering en Erkenning

Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een certificaat dat aantoont dat je bekwaam bent in het monteren en demonteren van steigers volgens de geldende veiligheidsnormen. Dit certificaat is vaak erkend door werkgevers in de bouwsector en kan je helpen bij het vinden van werk of het doorgroeien binnen je huidige functie.


Carrièremogelijkheden

Met een certificaat als steigerbouwmonteur op zak, kun je aan de slag bij diverse bouwbedrijven, steigerbouwbedrijven of als zelfstandige. Mogelijke functies zijn:

 • Steigerbouwer: Direct betrokken bij het opzetten en afbreken van steigers op bouwplaatsen.
 • Voorman Steigerbouw: Leidinggeven aan een team van steigerbouwers en verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van steigerbouwprojecten.
 • Inspecteur Steigers: Controleren van steigers op veiligheid en conformiteit met de wettelijke eisen.


Conclusie

De steigerbouwmonteur cursus biedt een solide basis voor een veilige en uitdagende carrière in de bouwsector. Door de combinatie van technische vaardigheden en veiligheidskennis ben je goed voorbereid om een belangrijke rol te spelen op elke bouwplaats. Of je nu net begint of je verder wilt specialiseren, deze cursus opent de deur naar diverse carrièremogelijkheden en draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie van bouwprojecten. Investeer in je toekomst en bouw mee aan de wereld van morgen met de steigerbouwmonteur cursus.Wat houdt de rol van een steigermonteur in en wat zijn zijn taken?

Een professionele steigermonteur speelt een essentiële rol bij het installeren van steigers die onmisbaar zijn voor talrijke projecten. Deze steigers, die zijn geplaatst door bekwame monteurs, garanderen de veiligheid en ondersteuning van de werknemers op de bouwplaats, waardoor zij hun werk op hoogte efficiënt en veilig kunnen uitvoeren. De verantwoordelijkheden van de steigermonteur omvatten het volledige proces, beginnend bij de opbouw van de steiger, het voorbereiden van de werkruimte, tot aan de montage en bescherming van de voltooide steiger. De steigermonteur beschikt over de nodige expertise om steigers te plaatsen, aan te passen en te demonteren, zij het altijd onder toezicht van de eerste steigermonteur.  

Functies binnen de Steigerbouw, aangeduid als Steigerbouwer A, worden onderscheiden volgens de certificering van DNV:


Om het DNV-certificaat te behalen dat kwalificeert als steigermonteur, dient men de bijbehorende cursus te voltooien en te slagen voor het examen. Het certificaat en de bijbehorende pas zijn gedurende 5 jaar geldig. Na deze periode is het vereist om opnieuw te slagen voor zowel het theoretische als het praktische examen.

Certificering gebeurt volgens de regels en instructies van SVWOH.  

Steigerbouwers zijn hooggekwalificeerde vakmensen die in zowel Nederland als België aanzienlijk goed worden beloond.

Dit hoge salaris is te verklaren door diverse uitdagende aspecten die deze functie met zich meebrengt. Denk hierbij aan intense fysieke inspanning, werken op grote hoogtes, omgaan met strakke deadlines en werken onder wisselende weersomstandigheden. Hoewel deze factoren de baan zeker uitdagend maken, betekent het ook dat zelfs kandidaten met beperkte ervaring kunnen rekenen op een royaal salaris. Of u nu als particulier of namens uw bedrijf interesse hebt, u kunt zich inschrijven voor onze trainingen. Registratie staat ook open voor zelfstandige ondernemers (ZZP'ers) en besloten vennootschappen (Bv's).


Cursus Steigermonteur

Wilt u zich ontwikkelen tot een volwaardige steigermonteur en zoekt u naar een geschikte cursus? Schrijf u in voor de Steigermonteur Cursus bij Özel Opleidingen. Ons zorgvuldig samengestelde programma behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder veiligheidsaspecten, de juiste opbouw van steigers, technische terminologie, het interpreteren van tekeningen en het berekenen van het juiste gewicht. Onze training bereidt u grondig voor op het beroep van steigermonteur (Monteur Steigerbouw). Na succesvolle afronding van de cursus en het behalen van het examen ontvangt u een certificaat met inschrijving in het register, dat 5 jaar geldig is. Afhankelijk van uw certificering (Nederlands VCA of SCC, of Belgisch VCA DNV), wordt u ingeschreven in het cdr-register of het certcheck-register. Om te kunnen beginnen aan de opleiding tot Eerste Steigermonteur, moet het verkregen DNV-certificaat van de steigermonteur minimaal 1,5 jaar ingeschreven en geldig zijn in het register.  

Schrijf je gelijk in voor de cursus