Wat te doen bij EHBO

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.

Het is de eerste hulp die verleend wordt aan een persoon in geval van een ongeval of ziekte voordat professionele medische hulp arriveert. Hier zijn de basisstappen die je moet weten en toepassen bij EHBO:

 1. Veiligheid eerst: Zorg dat de situatie veilig is voor zowel het slachtoffer als jezelf voordat je hulp verleent. Als er nog gevaar bestaat, zoals een brand of een gevaarlijke omgeving, wacht dan op professionele hulp om de situatie te beheersen.
 2. Controleer het bewustzijn: Tik voorzichtig op het slachtoffer en roep zijn of haar bij naam om te zien of hij of zij reageert. Als er geen reactie is, bel dan gelijk het alarmnummer (in Nederland is dit 112) of laat iemand anders dit doen.
 3. Ademhaling controleren: Controleer of het slachtoffer ademt. Plaats je oor boven de mond en kijk naar de borstkas om te zien of deze op en neer gaat. Als het slachtoffer niet ademt, begin dan met reanimeren.
 4. Bel het alarmnummer: Als het slachtoffer bewusteloos is of ernstig gewond is, bel dan het alarmnummer om professionele hulp te krijgen. Geef duidelijke informatie over de situatie en volg hun instructies op.
 5. Verleen eerste hulp: Afhankelijk van de situatie, verleen je passende eerste hulp. Hier zijn enkele veelvoorkomende EHBO-handelingen:
  • Stelpen van bloedingen: Gebruik altijd een schone doek of verband om de bloeding te stelpen. Oefen druk uit op de wond.
  • Reanimeren: Als je ziet dat de slachtoffer niet ademt, begin dan met reanimeren (borstcompressies en mond-op-mondbeademing) tot professionele hulp arriveert.
  • Heimlich-methode: Als iemand zich verslikt en niet kan ademen, voer dan de Heimlich-methode uit om het vastzittende voorwerp te verwijderen.
  • Bij bewusteloosheid: Leg het slachtoffer in een stabiele zijligging om de luchtweg open te houden.
  • Verstuikingen en breuken: Immobiliseer de gewonde ledemaat met een spalk en bied ondersteuning.
  • Brandwonden: Koel de brandwonden met lauw water gedurende ten minste 10 minuten.

Het is belangrijk om EHBO-training te volgen om de juiste procedures te leren en te oefenen, omdat de benadering kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Onthoud dat EHBO-bedoelingen zijn om het leven van het slachtoffer te redden en de situatie niet te verergeren.

Klik hier voor meer informatie over EHBO Oranje Kruis en EHBO Rode Kruis bij Ozel Opleidingen.

ABOUT INSTRUCTOR

×

Özel Opleidingen WhatsApp

×