VCA en het belang ervan voor de Nederlandse arbeidsmarkt

VCA is een alom bekende en veelgebruikte afkorting. Iedereen in de Nederlandse technische sector krijgt er mee te maken. De afkorting staat namelijk voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Gezien het belang van al deze woorden is het niet verwonderlijk dat miljoenen mensen werkzaam in de techniek te maken krijgen met VCA.

Als werkgever of als aannemer in de techniek is het vereist om gecertificeerd te zijn. Afhankelijk van de aard van het bedrijf kan dat verschillende certificaten zijn. Zo heb je de VCA met één ster en twee sterren, VCA Petrochemie en de VCU voor uitzendbureaus. Het verschil tussen de VCA met één ster en de VCA met twee sterren is of het gaat om een bedrijf als onderaannemer of hoofdaannemer. Eén ster is voor onderaannemers en twee sterren voor hoofdaannemers. VCA Petrochemie, de naam zegt het al, is bedoeld voor bedrijven in de petrochemie. VCU  is bedoeld voor uitzendbureaus.

Als werknemer in de techniek is het vereist om in het bezit te zijn van op zijn minst een basis diploma. Afhankelijk van de aard van je functie, hebben we het over een basis VCA diploma of een VCA voor operationeel leidinggevenden oftewel de VOL-VCA. Voor intercedenten is er daarna de VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden.

Veiligheid is een noodzaak en geen last

Zoals meeste dingen hebben we ook veiligheid goed geregeld in Nederland. Veiligheid en de bijbehorende wet- en regelgeving, mede geïnspireerd door de Europese wetten en regels, kan gezien worden als de belangrijkste oorzaak van het feit dat er in Nederland relatief gezien erg weinig ongevallen zijn met de dood als gevolg. Daarom is het erg belangrijk om daadwerkelijk de inhoud van de VCA cursussen en certificeringen goed te beheersen. Dat geldt uiteraard voor alle lagen van een organisatie. Of je nou een werknemer bent, een operationeel leidinggevende, een intercedent of een bedrijf: Beheers de materie!

Cursussen en trajecten bij Özel Opleidingen

Zoals je dat van ons gewend bent, kan je rekenen op een proces waar we als Özel Opleidingen zoveel mogelijk inhoud en kennis proberen mee te geven aan al onze cursisten en zakelijke klanten. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je een diploma of een certificaat haalt, Nee! Ons doel is om bij te dragen aan onze Nederlandse reputatie waarin wij gezien worden als één van de meest veilige landen ter wereld als het gaat om veiligheid. Heb jij vragen over onze cursussen? Bel ons of boek direct een VCA cursus!

ABOUT INSTRUCTOR

×

Özel Opleidingen WhatsApp

×