Meest voorkomende ongevallen met een heftruck

Jaarlijks vinden er zo een 150 ongevallen plaats door het bedienen van een heftruck. Natuurlijk zijn dat er 150 te veel. Als Özel Opleidingen doen wij er alles aan om onze cursisten zo goed mogelijk op te leiden. Daarmee willen we er graag aan bijdragen dat de aantallen ongevallen het liefst volledig verdwijnen. Tot die tijd willen we een kort overzicht geven van de 3 meest voorkomende ongevallen met een heftruck. Hiermee hopen we bewustwording te creëren bij onze lezers en cursisten. Op deze manier hopen we er voor te zorgen dat het op de werkvloer een stukje veiliger wordt.

De drie meest voorkomende ongevallen met een heftruck

  1. Aanrijding met een heftruck
    Aanrijdingen met een een heftruck zowel op mensen maar ook op gebouwen, andere voertuigen, producten, etc. staat met ongeveer 40 procent op nummer 1. Als voornaamste redenen hiervoor kunnen we twee redenen benoemen, namelijk een onaangepaste inrichting van de werkvloer en een onduidelijke scheiding van de voertuig- en voetgangersverkeer.
  2. Vallende goederen van een heftruck
    Met een percentage van 17 procent staan vallende goederen op nummer 2. Wanneer een heftruck een onverwachte manoeuvre moet maken om personen, gebouwen, andere voertuigen of producten te ontwijken, kan het zijn dat het zijn lading laat vallen. Deze vallende goederen zorgen vervolgens voor schade en ongelukken. Het is meestal onvermijdelijk dat voetgangers of medewerkers en heftrucks zich in dezelfde omgeving moeten bevinden. Een manier om er voor te zorgen dat er geen aanrijdingen ontstaan of vallende goederen, is om ervoor te zorgen dat zowel de heftruck als de medewerkers extra opvallen. Zo kunnen we hopen dat we preventief optreden om ongevallen te voorkomen.
  3. Vallende medewerkers van een hoogte
    Met een percentage van 12% zijn vallende medewerkers van een heftrucklading helaas in de top 3 van de meest voorkomende ongevallen. Alhoewel het vanzelfsprekend is dat medewerkers zich niet moeten laten hijsen met een heftruck, komt het nog te vaak voor. Een heftruck is in geen geval ontworpen om mensen te hijsen. Vertrouwen dat de medewerker evenwicht zullen behouden op een heftruck is niets anders dan onverantwoord.

Vermijd risico’s met de juiste cursus

Als Özel Opleidingen willen we onze lezers en cursisten graag attenderen op risico’s. Heb jij vragen of wil je direct een heftruck cursus boeken? Je kan ons bereiken via 010-415 2112. Boek nu gemakkelijk een heftruck cursus!

ABOUT INSTRUCTOR

×

Özel Opleidingen WhatsApp

×